26 Mayıs 2015

Havalar Isınıyor


Mevsim ilerledikçe havalar ısınıyor. Sıcaklarla birlikte vücudumuzun suya olan ihtiyacı da artıyor. Yetişkin bir bireyin günlük su ihtiyacı 2- 2,5 litredir ki bu sağlığımız için çok önemlidir.
Gün içinde tüketeceğimiz diğer sıvılar suyun yerini tutmaz. Çay – kahve gibi içecekler ise suya olan gereksinimi daha da artırır. Çay – kahve tükettikten sonra büyükçe bir bardak suyu bitirmeden başka bir şey içmeyiniz.
Su içmek için susamayı beklemeyin. Susadığınızda geç kaldınız demektir ve vücudunuz çoktan % 1,5 - 2 oranında suyu çoktan kaybetmiştir. Susamayı beklemeden, su içmeyi alışkanlık haline getirerek, suyu yudum yudum içerek, gün içine yayarak tüketmek en faydalı olanıdır.  .
Suyu en doğru ısıda en uygun zamanda ve katkısız olarak tüketmeliyiz.
Sabah aç karnına içilen 2 bardak su vücutta sanki bir sifon etkisi yaptığı gibi iç organları da harekete geçirir. Özellikle kum şikayeti olanlara önerilir.
Yemeklerden yarım saat önce içilen su yemekte aşırıya kaçmamızı önler, yemekte su içmemek oldukça önemli bir öneridir.
Gece yatmadan önce içeceğiniz bir bardak su tansiyon yükselmesini önleyebilir.
Yeterince su tüketmeyince veya su ihtiyacımızı karşılayamadığımızda ya da aldığımızdan fazla su kaybettiğimizde birçok sorunla karşılaşırız. Örneğin: kilo artışı, kabızlık, zihinsel sorunlar, depresyon, cilt kurulukları, kas ağrıları, kalp çarpıntısı ve yüksek nabız.


Susuz kalmadan sağlıklı bir yaz geçirmenizi dilerim.

Tülay ARSLANERER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder