LAHANA
LAHANANIN FAYDALARI |
Çoktan manav raflarında yerini alan harika kış
sebzesi.
Çoğumuz ne kadar faydalı bir besin olduğunu
bilmeden yada kokusunu sevmediğimiz için
pek itibar etmeyiz.
Lahana ve lahanagillerin bütün üyeleri
prebiyotik olup atalarımızın deyimi ile 72 derde devadır.
Lahananın şifalı olduğu alanları şöyle bir
sıralayalım.
-
B1,C vitamini U vitamini,
potasyum, kalsiyum, kükürt, bakır, demir, magnezyum vardır.
-
Vücudun,
mikroplara karşı korunmasına yardımcı olur.
- Beyin hücrelerini olumlu etkiler.
- Yarım baş ağrısını önler
- Sarılık, safra kesesi ve astıma iyi gelir.
- Bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlar.
- Yaraların iyileşmesinde rol oynar
- Yaprakları, yaraların, apselerin,
enfeksiyonların, iyileşmesini
kolaylaştırır.
- Böcek sokmasına iyi gelir.
- Şeker hastalarına önerilir.
- Lahana suyu bağırsak enfeksiyonlarına iyi
gelir.
- Kansızlara önerilir.
- Adale,
romatizma, nevralji gibi ağrılara lahana lapası verilir.
- Nefes darlığı ve öksürükte göğsünüze lapası
veya ıslatılmış
yaprak koyabilirsiniz.
- Boğaz iltihabına lahana suyu gargarası iyi
gelir.
- Karaciğer sirozu (alkole bağlı) kanlı ishal,
bağırsak hastalıkları,
kansızlık, romatizmal ve gut hastalıkları lahana yenmeli (lahana
çorbası)
- İnce kıyılarak çiğ yenebilir, pişmişi gaz
yapabilir, (birlikte
yenilenlere dikkat).
-
Turşu
olarak tüketildiğinde yararı daha da artar.
· Guatrı olanların yememesi tavsiye edilir.
* Lahana
pişirildiği gün yenmelidir.
- TAM ZAMANI 01 Nisan 2015
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder