Doğadan Mutfağa

Grepfruit: 
Biz ona greyfurt diyoruz
Bazı yörelerde altıntop da deniyor.
Altın tanımlaması neden yapmış atalarımız bugünlerde pek hatırlanmaz olsa da yararlarını sıraladığımızda büyüklerimize hak verirsiniz umarım.
Diğer kuzenleri gibi yani mandalina portakal gibi bir tadı olmadığı için biraz ötelenmiş bir meyve.
Bu üçlü meyve suyu olarak tüketilmesinden çok bütünüyle yenmelidir.
Şaşırmayın meyvenin renkli kabuk kısmının haricinde bütününü afiyetle yiyebilirsiniz
Greyfurt un yemeklerden önce yenmesi önerilir elbette ki olgun olmasına dikkat ederek.
 Vitamin ve mineral açısından çok zengin bir meyve:
C, B, PP, A vitaminleri var.
Kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, kükürt, sodyum, klor, bakır, manganez, sitrik asit var.
Daha ne olsun değil mi? Dahası da var
İştah açıcı,
Damarları korur,
Damar sertliğini önler,
Varise iyileştirir yani önler,
Karaciğeri çalıştırır, safra arttırır, zehirli atıkları atar, kanı temizler,
Akciğer ve göğüs hastalıklarına faydalıdır,
Kolesterol oranını düşürmek için kullanılır.
İştah açıcı deyince aman beni şişmanlatır diye düşünmeyin. Burada iştah oburluğu çağrıştırmamalı
Bu meyvenin bolca tüketildiği bölgelerde sabah kahvaltısının ilk ürünü olarak yarım greyfurt (uygun değerde bir ölçü) sofralarda yerini alır. Kaşık kaşık yenir.
Benden yazması. Bir uzman olarak doğruları sizlerle paylaşmaya çalışıyorum.
Sonuç olarak karar sizin, sağlıklı beslenme de öyle……
Bakalım bir sonraki yazıda neyi konu ederiz; bir tohumdan bahsetsek nasıl olur?


LAHANA
LAHANANIN FAYDALARI


Çoktan manav raflarında yerini alan harika kış sebzesi.
Çoğumuz ne kadar faydalı bir besin olduğunu bilmeden yada kokusunu sevmediğimiz  için pek itibar etmeyiz.
Lahana ve lahanagillerin bütün üyeleri prebiyotik olup atalarımızın deyimi ile 72 derde devadır.

Lahananın şifalı olduğu alanları şöyle bir sıralayalım.

-        B1,C vitamini U vitamini, potasyum, kalsiyum, kükürt, bakır, demir, magnezyum vardır.
-        Vücudun, mikroplara karşı korunmasına yardımcı olur.
- Beyin hücrelerini olumlu etkiler.
- Yarım baş ağrısını önler
- Sarılık, safra kesesi ve astıma iyi gelir.
- Bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlar.
- Yaraların iyileşmesinde rol oynar
- Yaprakları, yaraların, apselerin, enfeksiyonların, iyileşmesini 
   kolaylaştırır.
- Böcek sokmasına iyi gelir.
- Şeker hastalarına önerilir.
- Lahana suyu bağırsak enfeksiyonlarına iyi gelir.
- Kansızlara önerilir.
- Adale,  romatizma, nevralji gibi ağrılara lahana lapası verilir.
- Nefes darlığı ve öksürükte göğsünüze lapası veya ıslatılmış      
   yaprak  koyabilirsiniz.
- Boğaz iltihabına lahana suyu gargarası iyi gelir.
- Karaciğer sirozu (alkole bağlı) kanlı ishal, bağırsak hastalıkları,  
  kansızlık, romatizmal ve gut hastalıkları lahana yenmeli (lahana  
  çorbası)
- İnce kıyılarak çiğ yenebilir, pişmişi gaz yapabilir, (birlikte
  yenilenlere dikkat).
-        Turşu olarak tüketildiğinde yararı daha da artar.

·       Guatrı olanların yememesi tavsiye edilir.

*  Lahana pişirildiği gün yenmelidir.


- TAM ZAMANI 01 Nisan 2015

- HAVALAR ISINIYOR 26 Mayıs 2015

- ENGİNAR 02 Haziran 2015








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder