Hiçbir
bitki (yenen) mineral bolluğu açısından enginarla yarışamaz.
Bol
miktarda potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, manganez ve A,B,C vitaminleri ile
folik asit bulunur.
Bitkinin
her tarafı yenir, körpeleri çiğ, haşlama suyu sos olarak kullanılır.
Nedense
çoğunlukla etlenmiş çiçek tablası daha çok kullanılır. Oysa bebek enginar diye
adlandırılan en genç halinden sapına, çiçek durumu yapraklarına kadar
faydalanmak mümkün.
Etlenmiş
çiçek tablasından yapılan yemekler bölgemizde çokça kullanılmaktadır.
Bebek
enginar dediğimiz erken döneminde ise Marmara bölgesinde pek kullanılmaz. Oysa
genç ve körpe dönemi olduğu için çiçek sapı taşıyıcı yapraklar tümü
kullanılabilir ve hali ile bitkinin tüm şifa kaynaklarından faydalanmış oluruz.
Yemeği, salatası, turşusu v.b yapılabilir.
Mevsim
biraz daha ilerleyip çiçek tablası biraz daha etlendiğinde bile sapı, taşıyıcı
yaprağı ve etli kısmı hem ayrı ayrı hem de birlikte kullanılır. Taşıyıcı
yapraklarından ege bölgesinde çok güzel dolma yapılmaktadır.
Enginarı
ayıklarken attığınız bu yaprakların çok sertleşmiş olmayanlarını uygun bir
sosla kullanabilirsiniz, hazırladığınız sosa bu yaprakların dip kısımlarındaki
etli bölgeyi batırıp yiyebilirsiniz
Demem
o ki böylesine faydalı bir bitkinin her halinden ve her kısmından yararlanmak
mümkün.
-
Karaciğer
çalışması düzenler, safra akışını kolaylaştırır.
-
Üreye,
kolesterole iyi gelir.
-
Bağırsakları
temizler.
-
Romatizma
ve damar sertliğine iyi gelir.
-
Sinirleri
güçlendirir.
-
Böbrek
kumlarını döker.
-
Kandaki
şeker oranını ayarlar
-
Dinçlik
verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
-
Meme,
rahim ağzı, prostat kanseri risklerini azaltır.
-
Hücre
yaşlanmasını engelleyerek ihtiyarlık etkisini azaltır.
-
Antioksidan
etkisi ile cildin daha taze görünmesine ve kırışıklıkların daha geç oluşmasına
etki eder
-
Düşük
kalorilidir ( yalın haliyle)
Enginarı
ayıklarken attığınız yaprakların çok sertleşmiş olmayanlarını kaynatıp çay gibi
tüketebilirsiniz hatta bu yaprakları kurutup saklayabilir gereğinde
kullanabilirsiniz. Bu çay karaciğerinizin en büyük dostu olacaktır.
Bütün
bir enginarı kaynatarak elde edeceğiniz su kalp çarpıntılarınıza da iyi
gelecektir
* havuçla
yenir veya sıkılmış taze enginar suyu ile kür yaparak
sarılığa fayda sağlanır.
* Yaprak
ve saplarından şurup yapılabilir.
* Emzikli
kadınlar, böbrek veya idrar yollarında iltihap olanlar yememeli.
Tülay ARSLANERER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder