2 Haziran 2015

Enginar

Hiçbir bitki (yenen) mineral bolluğu açısından enginarla yarışamaz.
Bol miktarda potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, manganez ve A,B,C vitaminleri ile folik asit bulunur.

Bitkinin her tarafı yenir, körpeleri çiğ, haşlama suyu sos olarak kullanılır.
Nedense çoğunlukla etlenmiş çiçek tablası daha çok kullanılır. Oysa bebek enginar diye adlandırılan en genç halinden sapına, çiçek durumu yapraklarına kadar faydalanmak mümkün.

Etlenmiş çiçek tablasından yapılan yemekler bölgemizde çokça kullanılmaktadır.
Bebek enginar dediğimiz erken döneminde ise Marmara bölgesinde pek kullanılmaz. Oysa genç ve körpe dönemi olduğu için çiçek sapı taşıyıcı yapraklar tümü kullanılabilir ve hali ile bitkinin tüm şifa kaynaklarından faydalanmış oluruz. Yemeği, salatası, turşusu v.b yapılabilir.
Mevsim biraz daha ilerleyip çiçek tablası biraz daha etlendiğinde bile sapı, taşıyıcı yaprağı ve etli kısmı hem ayrı ayrı hem de birlikte kullanılır. Taşıyıcı yapraklarından ege bölgesinde çok güzel dolma yapılmaktadır.
Enginarı ayıklarken attığınız bu yaprakların çok sertleşmiş olmayanlarını uygun bir sosla kullanabilirsiniz, hazırladığınız sosa bu yaprakların dip kısımlarındaki etli bölgeyi batırıp yiyebilirsiniz
Demem o ki böylesine faydalı bir bitkinin her halinden ve her kısmından yararlanmak mümkün.

-       Karaciğer çalışması düzenler, safra akışını kolaylaştırır.
-       Üreye, kolesterole iyi gelir.
-       Bağırsakları temizler.
-       Romatizma ve damar sertliğine iyi gelir.
-       Sinirleri güçlendirir.
-       Böbrek kumlarını döker.
-       Kandaki şeker oranını ayarlar
-       Dinçlik verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
-       Meme, rahim ağzı, prostat kanseri risklerini azaltır.
-       Hücre yaşlanmasını engelleyerek ihtiyarlık etkisini azaltır.
-       Antioksidan etkisi ile cildin daha taze görünmesine ve kırışıklıkların daha geç           oluşmasına etki eder
-       Düşük kalorilidir ( yalın haliyle)

Enginarı ayıklarken attığınız yaprakların çok sertleşmiş olmayanlarını kaynatıp çay gibi tüketebilirsiniz hatta bu yaprakları kurutup saklayabilir gereğinde kullanabilirsiniz. Bu çay karaciğerinizin en büyük dostu olacaktır.
Bütün bir enginarı kaynatarak elde edeceğiniz su kalp çarpıntılarınıza da iyi gelecektir

*  havuçla yenir veya sıkılmış taze enginar suyu ile kür yaparak sarılığa fayda sağlanır.
     *   Yaprak ve saplarından şurup yapılabilir.
     *   Emzikli kadınlar, böbrek veya idrar yollarında iltihap olanlar yememeli.

Tülay ARSLANERER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder