24 Mart 2016

MANDALA NEDİR ?


Son birkaç yılda birçok kitapçıda Mandala  boyama kitapları karşınıza çıkmış olabilir, hatta alıp evde kendi kendinize boyamış bile olabilirsiniz.Son derece dinlendirici ve zihni sakinleştirici bir etkinlik olması bakımından da pek çok kişi bu çalışmadan memnun kalmış olabilir.

Peki merak ettiniz mi acaba Mandala ne demektir ? İlk kimler tarafından kullanılmıştır ? Bunu bir terapi yöntemi olarak savunan uzmanlar neye dayanarak bunu söylüyor olabilirler?
Dilerseniz Mandala ile ilgili kısa bir yolculuğa çıkalım ve bu büyülü çizim sanatının kapılarını biraz aralayalım.




Mandala; daire,yuvarlak,bütünlük,tamamlanma,tamlık anlamlarına gelen Sanskritçe bir sözcüktür.
Manda : Enerji,öz  ,  la : Kap   olarak çevirdiğimizde ,Mandala yı “ özü içeren,özü içinde tutan kap “ olarak çevirebiliriz. Kağıdınızı kaleminizi elinize alıp,tamamen konsantre olup bir mandala çizdiğinizde, ortaya çıkan o çizim sizin enerjinizi yansıtır,bilinç altınızdaki en derin “öz” yapınızı kağıda dökmüş olursunuz. Üstelik de bunu yaparken renklerin ve geometrik şekillerin büyülü dünyası ile keyifli bir yolculuk da yapmış olursunuz.
Mandalanın ilk örnekleri nerede ortaya çıkmış diye araştırdığımızda taa ilk çağlarda mağara duvarlarında ,insanların arzu ettikleri nesnelerin resmini yapıp, etrafını bir daire ile çizerek sabitlediklerini görüyoruz.Bu bazen avlamak istedikleri bir hayvan bazen de sahip olmak istedikleri bir bebek resmi olabiliyormuş. Mandalalar Asya ve Uzakdoğu’nun pek çok bölgesinde din ve ruhanilik ile bağdaştırılsalar da ; Hindu kozmolojisinde, Avustralya yerlilerinin kum resimlerinde, antik Maya mimarisinde, eski Kelt,Roma,Yunan ve Mısır sanat eserlerinde kullanılmıştır. Hatta Osmanlı döneminde de tezhip sanatında , çini eserlerde, Padişahların savaşta korunması için hazırlanan tılsımlı gömleklerde de Mandala nın izlerini bulabiliriz.

Mandalanın ne olduğunu anladığınızda, özellikle kutsal olarak bilinen mekanlarda mandala desenlerinin var olduğunu ilk bakışta mutlaka farkedeceksiniz. Bu aynı zamanda şunu da göstermektedir.Eski zamanlardan beri aslında bizler mandalanın enerjisini sezgisel olarak biliyor ve bunu da yaşam alanlarımızda da farkında olarak veya olmayarak kullanıyoruz. Anadolu’da kadınlarımızın dokudukları kilimlerde,annelerimizin ördüğü dantel motiflerde mandalanın izlerini görebiliriz.
Mandala bir çeşit meditasyondur.  Mandala çizerken içimize ,özümüze doğru bir yolculuğa çıkarız, mandalayı yaparken ki hislerimizi, dileklerimizi bu mandala tarafından tutulduğuna inanarak oluştururuz. Güzel enerjiler yüklediğiniz bir mandalayı tılsım gibi üzerinizde taşıyabilir ya da duvarımıza asabileceğimiz gibi , olumsuz enerjileri aktardığınız,bırakmak ve terk etmek istediğimiz alışkanlıklarımızı ve duygularımızı  aktardığımız mandalaları da yakıp küllerini savurarak sembolik bir şifalanma süreci yaratabiliriz.

İsviçreli dünyaca ünlü psikiyatrist olan Carl Jung Carl Jung, Mandalaları, bir bütünlük potansiyeli olacak şekilde kişinin kendi içsel durumunun bir sembolü olarak görmüştür ve terapilerinde Mandala dan faydalanmıştır. Jung, hastaları tarafından oluşturulan mandalalarda  hastalarının en çok zorlandığı içsel çatışmalarının izlerini sürmüş ve bu sorunlarının aşılmasında ipuçlarını değerlendirmiştir.Kendisi de her gün bir mandala çizerek ,kendi dönüşümünü gözlemlemiştir. Carl Jung’a göre, “mandala, bütünlüğün kendisinin psikolojik olarak ifade ediliş şeklidir”

Mandala çizmenin sayısız faydalarından birkaçını da belirtmek isterim.
Mandala çizerken zihnimiz sakinleşir.  İçimizde bizi rahatsız eden sesleri, karmaşayı susturmayı sağlar. Bu rahatlama ile içimizdeki var olanı dinlemeye ve anlamaya yöneliriz. Böylelikle de ruhsal dinginliği elde ederiz. Adeta özümüze doğru bir yolculuk yaparız çizim esnasında.
Mandala çizimi ile o an ki duygularımızı dışarıya yansıtırız. Yani kendimizi ifade ederiz. Kendini ifade ile kendimizle olan ilişkimiz de güçlenmiş olur. Günümüz insanının en büyük sorunlarından biri aslında kendi özü ve özünde yatan en derin duygularından kopuk yaşamasıdır sanırım.Günlük hayatın sorumlulukları,egonun istekleri,yaşamın isteklerimiz karşısında bize sundukları her geçen gün bizi biraz daha öz varlığımızdan uzaklaştırmakta maalesef.Mandala çizerek önemli bir ilişki başlatırız ki iletişimde  en değerli hedef kitle olan ”kendimiz” ile.
     
Mandala çizmek bütünlüğü görmemizi sağlar.   Bütünlüğü görmemiz ise farkındalığımızı arttırır. Kendi gerçeğinin farkındalığında olan insan ise dinginlik ve huzur içinde hisseder ve berrak bir düşünce yapısı geliştirir.         
      
Bilinç altımızda tuttuğumuz enerjiler mandala çizerken serbest kalır ve kağıt üzerine akmaya başlar.Bunu yaparken müthiş bir konsantrasyon gerekmektedir ki tek başına bu bile müthiş sonuçlar ortaya çıkartabilir. Sabırlı olmayı öğretir mesela.Minicik bir noktadan başlayan ve gittikçe gelişen dairesel form ,her defasında titiz ve dikkatli olmayı gerektirir bütünlüğün bozulmaması için.
Dikkat dağınıklığı olan , konsantrasyon yeteneği zayıf olan bir çok kişi Mandalanın bu özelliğinden faydalanabilir. Hatta gözlemlediğim kadarıyla pek çok anaokulunda küçük yaştan itibaren çocuklar bu çalışmayı yapmaktadırlar.

Peki, çizimi nasıl yapılır?
Piyasada bulunan pek çok Mandala kitabı ,hazır olan formların boyanması üzerine oluşturulmuş.Elbette bunları alıp boyamak da kişinin rahatlamasına,stresini boşaltmasına aracılık edebilir fakat aslında bunu bir meditasyon yöntemi olarak kullanmak istiyorsak kendimiz çizim yapmalı ,istersek de renklendirmeliyiz.

Öncelikle bilmeniz gereken şudur; mandala çizmek için herhangi bir yeteneğe gerek yoktur. “Ben çöp adam bile çizemem ,bunu nasıl çizeceğim” diye düşünüyor olabilirsiniz.Size söyleyeceğim Mandala çizmek için elinizin kalem tutması yeterli.  Bir kağıt,kalem,pergel ve cetvel (başlangıçta) sadece bunlar gerekiyor çizim öncesinde .Ve tabi ki olumlu niyetlerinizi ve cesaretinizi de yanınıza almalısınız

  Mandalalar her zaman dairesel formdadırlar. Çalışacağımız kağıdın tam ortasına bir nokta koyarak başalarız. Buna BİNDU noktası denilir.(Çalışma sırasında bu nokta ile ilgili detaylı bilgiyi paylaşacağım sizlerle.) Mandala ,merkezden bir nokta ile başlayarak genişleyen,birbirinden farklı sembollerin simetrik tekrarı ile bir araya gelmesiyle bütünü oluşturacak ve hangi niyetimize bağlı olarak çizdiğimize göre biçim alacaktır. Yani ya bunu gözümüzün önüne asıp niyetlerimizi gerçeğe dönüştürecek bir nesne haline getirecek ya da bırakmayı arzu ettiğimiz şeyleri kodlayarak,yakıp küllerini evrene savuracağız..

Hepimize Mandalanın büyülü dünyası ile tanışıp, kendi gerçekliğimize yaratıcı ve renkli bir yolculuk yapacağımız güzel günler diliyorum.


HÜLYA DEĞER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder