5 Şubat 2015

Günebakan

Hepimizin çok iyi tanıdığı Ayçiçeğinin yerel bir adı, Gündöndü, Günçiçeği, Tournesol, Sunflower, Sonnenblumen de diyebilirsiniz ama o Helianthus annuus diye bilimsel olarak tanımlanmıştır. Compositae familyasından/ birleşikgiller ailesindendir.


İlk bakışta tek bir çiçek gibi görünse de birbirinden farklı iki çeşit yüzlerce çiçekten oluşan bileşik bir çiçektir, sanki farklı özellikteki kişilerden oluşan toplum gibi. Dış halkadaki dilsi çiçekler beş taç yaprağın birleşmesi ile böyle görünürler, parlak renkleri ile birleşik çiçeğin belirginliğini artırırken hem ortadaki çiçekleri korur hem dönme hareketine yardım eder hem de böcekleri cezp eder. Ortadaki tüpsü çiçekler ki onlarda çok düzgün sıralanmışlardı, meyve ve tohumları verirler.

Birçok deyişte isminin günle (ışıkla/ güneşle) birleştirilmesi onun hep gün ışığını takip etmesindendir. Günebakan güneşin feyzinden daha çok yararlanmak için sistemli bir şekilde ona yönelir durur, tıpkı daha çok öğrenmek, daha çok gelişmek, bilgilenmek isteyen kişiler gibi.

Sonra artık tohumlar iyice olgunlaşmış kemale ermiştir Günebakan olgun bireylere benzer bir şekilde gayet mütevazı bir tarzda hafifçe yana eğilir.
İşte bizler, Kadıköy Belediyesi Göztepe Gönüllüleri Kişisel Gelişim Komitesi olarak projemize bu adı Günebakanın bu özelliklerinden dolayı verdik.


Bu proje, kişisel gelişim için bilgi paylaşımı projesidir. Bilgiye açık farklı yapıdaki kişilerin oluşturduğu toplum ve onlardan oluşan insanlık idealine doğru; güneş ışığının dünyamızı aydınlattığı gibi, bilgi ışığının da varlığımızı aydınlatması için attığımız bir adımdır.

Tülay ARSLANERER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder