1 Nisan 2015

Tam Zamanı



Kış bitti derken ülkemizdeki grip salgını ve havaların değişkenliği nedeni ile soğan ve sarımsaktan bahsetmek istiyorum.
Mutfaklarımızın ve yemeklerimizin vazgeçilmez ikilisini, antibiyotik ve antioksidan etkileri nedeni ile şu sıralar sofralarınızın baş tacı yapabilirsiniz.
Özellikle tazelerinin bolca bulunduğu şu sıralarda sadece salatalarda değil, biraz araştırma ile bulabileceğiniz bu ikilinin bolca kullanıldığı yöresel tarifleri de kullanabilirsiniz.
Önerim tencerenize önce sarımsağı koymanız, bilinenin aksine soğanı daha az pişirmenizdir. Bu ikilinin özelliklerinden bazılarını sayınca bunları sevmeyenlerin bile bir kere daha düşüneceğinden eminim   
Sarımsak:
- A,B,C ve P vitaminlerini içerir
- Kabızlığı önler,                                 
- Damar sertliğini önler,                      
- Hazım’ı kolaylaştırır.
- Tansiyon ve kan dolaşımını düzenler,
- Kalp hastalığı riskini azaltır,
- Antioksidan, antibiyotik özelliği vardır.

* Hemolitik streptokoklara etkisi nedeniyle ağız yaralarına iyi gelir.

Soğan:
-  Hemen, hemen sarımsakla aynı özelliği taşır.
-  A, B1, B2, C vitaminlerini içerir.
-  Potasyum, fosfat, fosforik asit, demir, iyot, silisyum, kükürt bulunur.
-  Kanı ve organizmayı temizler
-  Bağırsak parazitlerine iyi gelir
-  Vücuttaki fazla suyu atar
-  Diş etlerini güçlendirir.
-  Kandaki pıhtılaşmayı önler
-  Romatizma ve eklem iltihaplarına faydalıdır.

Daha ne istiyorsunuz mucize gibi iki sebze yeter ki öldürünceye pişirmeyin. Doğal yapısı bozuluncaya kadar bekletmeyin

AFİYET OLSUN
Tülay ARSLANERER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder