13 Nisan 2015

İyi Hissetmek

‘İyi hissetmek,’ bu iki kelime, belki farkında değiliz ama bir insanın yakalayabileceği en güzel duygu durumudur. Kendini gerçekten iyi hisseden bir insanın, hem kendine hem çevresine çok büyük katkısı olur. Ancak iyi hissetmek sadece ‘’olumlu düşünme, hayata pozitif bakabilme’’ gibi kendimizi zorlayarak başarabileceğimiz bir durum değildir.


‘’İyi hissetmek’’  ancak bastırdığımız, yok saydığımız olumsuz duyguları boşaltabildiğimizde kendiliğinden gerçekleşen içsel bir değişimdir. Gerçekten de olumsuz duygulardan arınabilmiş insanları gözlemlediğimizde bu insanlarda bilinç seviyesinin yükseldiğini görürüz. Unutulmamalıdır ki nefret, kin, öfke, kaygı, korku gibi birikmiş olumsuz duygular algılarımızı ve anlayışımızı çarpıtan bozuk enerjilerdir. Bu duygulara sahipken çevremizi, olayları, hayatı, ilişkilerimizi hep bu bozuk ruh durumuyla algılar ve yorumlarız, bu duygular adeta bir pus, sis bulutu gibi gerçeği sağlıklı görebilmemizin önünde birer engeldir.
  Özellikle biz toplum olarak duygularımızı, hislerimizi hissetmekten kaçarız. Çocukluğumuzdan itibaren bizlere duygularımızı dikkate almamak öğretilir, hatta onları hissedip karşımızdakiyle paylaşmaya kalktığımızda ‘’boş ver, unut gitsin, kafana takma’’ gibi önerilerle karşılaşırız. Yine çevremizde sıkça duyarız ‘’o kadar iyi, o kadar sabırlıdır ki kan kusup kızılcık şerbeti içtim der’’ bu tip davranışları övülesi, takdir edilesi davranışlarmış gibi çocuklarımıza, çevremize aktarırız. Bunlar iyi niyetle yapılan ama ne yazık ki ciddi yanlışlardır.
  Oysa duygularımızı, hislerimizi hissetmek konusunda direnç göstermek onları yok saymak birçok fiziksel, ruhsal ve davranışsal bozukluğun ortaya çıkma nedenidir. Olumsuz duygular bizim kendimizi kötü hissetmemize neden olur. Sağduyumuzu, mantığımızı ve zihinsel sağlığımızı bozabilir. Bilinmelidir ki iyileşmeyen her rahatsızlığın altında (fiziksel, davranışsal, duygusal) bastırılmış, enerjisi boşaltılmamış olumsuz bir duygu vardır.
   Birçok kişi eğer karar verirse olumsuz duygulardan kurtulabileceğini zanneder, oysa bu çok önemli bir adım, fakat sadece ilk adımdır. Bunu denediğinizde yetmediğini görürsünüz. Mutfaktaki çöpün dışarıya çıkarılması gerektiğini bilmek farklı, gerçekten çıkarıp bu çöpten kurtulmak çok farklıdır. Ancak ikinci davranışı yaparsanız gerçekten kokudan arınırsınız. Sadece mutfaktaki çöpü düşünmek, sizi çöpün kokusundan kurtaramayacaktır.
  Hislerini, duygularını hissedebilen kişilerde bütün hisler kısa ömürlüdür ve yaratabileceği olumsuz sonuçlarda hemen sönümlenir. Hissetmemek için direndiğimiz her duygu bedende kalıcı olur. Bastırdığımız, hissetmekte direndiğimiz her şey daha da büyümüş ve şiddetlenmiş olarak adeta geri fişkıracaktır.


  Tüm duygularınızı fark edip hissedebilmeniz olumsuz olanlarından arınabilmeniz ve yerine sevgi duygusu koyabilmeniz dileğiyle..

Buket ELBEYOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder